Zaštićene vrste grada Zagreba i okolice

Pozdrav svima i dobro došli na moj blog. Ovo je zapravo prva objava koju pišem na hrvatskom jeziku, a razlog tomu je moj mali, studentski projekt koji je fokusiran na zaštićene vrste grada Zagreba i okolice. Iako su moji primarni interesi neuroznanost i molekularna biologija, smatram da je zaštita okoliša i bioraznolikosti iznimno važna, jednako kao i borba protiv klimatskih promjena, pravilno razvrstavanje otpada te prelazak na samo-obnovljive izvore energije.

Ni sama nisam sigurna kada je ideja za ovakav projekt niknula u mom umu, ali u ožujku 2020. godine, otvaranjem natječaja Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu, već sam imala konkretnu ideju kakav projekt bih htjela provesti i na koji način. Mali, studentski projekt koji bi educirao širu javnost, poglavito djecu osnovnoškolske uzrasti, o zaštićenim vrstama koje se nalaze u svijetu oko njih.

Na prvu, ovo se možda čini kao relativno dosadan projekt: malo letaka, malo otvorenih predavanja, o nekim nebitnim životinjama koje žive po šumama i rupama oko Zagreba.


Ipak, zaštićene vrste koje obitavaju u Zagrebu i okolici nisu samo životinje, već i biljke, gljive i lišajevi. I važnije, mnoge životinje koje se nalaze na listi zaštićenih životinja nisu opskurne, već bića koja srećemo toliko često, u prirodi i medijima, da možda ne bismo ni pomislili da su ugrožene i zaštićene. S nekoliko prijatelja sam raspravljala o ideji, i nakon njihovog ohrabrenja, prijavila projekt. Pandemija koronavirusa i bolesti COVID-19 me spriječila u izvođenju projekta kako sam ga inicijalno zamislila, s obzirom da se predavanja otvorenog tipa nisu mogla odvijati, pa sam taj dio projekta prebacila na snimanje edukativnog video uratka, koji je objavljen na stranicama Udruge BIUS, udruge koja je partner projekta.
Iva Čupić, poznatija na Instagramu pod imenom Samsa Critters, je ilustrirala projekt svojim sjajnim crtežima, koje možete vidjeti i u letku i videu, a umjetnica Ivana Geček je obradila grafičku pripremu za tisak.


U ovom video uratku, saznajte točnu definiciju strogo zaštićenih vrsta te ukratko u određenim vrstama životinja koje se često pojavljuju na području grada Zagreba i okolice, kao i načine na koje se možete dalje informirati o zaštićenim vrstama.

Ovaj projekt nije ni velik ni poseban, ali nadam se da će educirati barem nekoliko ljudi o posebnosti biljnog i životinjskog svijeta oko njih; ako samo jedno dijete, tijekom šetnje po Medvednici, Jarunu, Savici, Bundeku ili Maksimiru, samo jedno dijete vidi malenog crvendaća i shvati da je upravo ta vrsta zaštićena, ugrožena i posebna, i da je na nama da tu vrstu zaštitimo od izumiranja, smatrat ću da je moj projekt ispunio svoj cilj o edukaciji i proširenju kolektivne svijesti o prirodnom bogastvu kojim smo okruženi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s